Elektrospotřebiče
Na trhu je nepřeberné množství zařízení s různými funkcemi, které tuto práci dokáží. Při výběru elektrospotřebičů je třeba vědět k jakému účelu je zákazník bude využívat. Díky Vašim informacím dokážeme poradit, který elektrospotřebič je pro Vás tím nejvhodnějším.
Naše kuchyňské studio spolupracuje s širokou paletou značek elektrospotřebičů, tak aby pokryla náročné a specifické požadavky našich zákazníků.
Jedním z hledisek pro výběr spotřebiče by měla být třída spotřeby energie. Dělí se do skupin A – D, z nichž skupina A je tou nejideálnější pro domácí využití.
Pro lepší orientaci na trhu zde uvádíme několik rad:
- Vestavěné trouby
V dnešní době obsahují šestý smysl, který dokáže po zadání druhu a gramáže masa udat nejvhodnější teplotní postup pečení, aby pokrm byl šťavnatý, nadýchaný a s křupavou kůrkou. Samozřejmostí je i následná údržba spotřebičů řešená katalytickým (výměna zanesených desek podle intenzity pečení cca jednou za dva roky) nebo pyrolityckým (čištění trouby vysokou teplotou, kdy se nečistoty spečou na prach) čištěním.
- Mikrovlnné trouby
Slouží k rychlému ohřevu pokrmů a nápojů. Na trhu je nabídka spotřebičů s grilem, paměťovými funkcemi. V současné době se opouští od mobilních skleněných talířů, kde hrozí převrhnutí nádob, k beztalířovým řešením.
Dvířka mikrovlnných trub jsou řešeny buď klasickým otevíráním do boku nebo výklopy, které známe u vestavěných trub. - Digestoře
Dělí se na dvě základní skupiny:
- Integrované: jejich montáž se provádí do speciálních skříněk, které kryjí odvod z místnosti.
- Komínové: odvod je kryt nerezovým obkladem. Připevňují se přímo na stěnu nebo nad ostrůvek.
Dalším z hledisek výběru správné digestoře by měla být hlučnost značená písmeny A – D. Některé typy digestoří jsou již opatřeny tlumiči zvuku. - Lednice
Hlavním hlediskem při výběru vhodné lednice by měl být užitný úložný prostor uváděný v litrech. Další nezanedbatelným parametrem je třída energetické spotřeby a hlučnost.
Dalšími možnostmi rozšíření jsou doplňky např., sortery na zeleninu, ovoce, sýr, vejce, ledovače, integrované systémy pro přípravu nápojů.
Samozřejmostí moderních chladících zařízení je antibakteriální úprava vnitřních prostor a automatické odtávání námrazy.
Lednice může být umístěna ve vestavné skříni,nebo jako mrazící zásuvky či klasická lednice pod pracovní deskou. - Myčky
Je třeba nejprve si uvědomit, na jaký provoz má myčka sloužit. Nejčastější obsah myček je 12 sad nádobí. Vyšší cenová třída poskytuje 13-14 sad nádobí. Samozřejmostí většiny moderních myček je funkce zabraňující přetečení, dětská pojistka a indikace tvrdosti vody. Spotřeba energie a vody se udává v jednotkách A, AA, AAA z toho skupina AAA má nejnižší spotřebu vody a energie při nejvyšší účinnosti.
Myčky mohou být plně integrované tzn. že samotná myčka je zcela uschována v kuchyňské sestavě a ovládací panel je skrytý uvnitř přístroje nebo částečně integrované, kdy ovládací panel je viditelný pod pracovní deskou. - Varné desky
Dělí se na tři základní typy:
- Sklokeramické: dnes nejrozšířenější typ VD. Při jejich sepnutí je uvolňováno teplo, které se šíří po celé nádobě a po jejím ohřátí dochází k varu i uvnitř varné nádoby. Bohužel, při tomto procesu dochází k velkým tepelným ztrátám a proto je i provoz takovéto VD problematický.
- Plynové: nutnost připojení VD k plynovému kohoutu. Její provoz je ekonomicky výhodnější než-li u sklokeramické desky. Dnes jsou již opatřeny integrovaným jiskrovým zapalováním a pojistkou proti zhasnutí plamene.
- Indukční: Pracují na principu pohybů iontů v kapalině. Při jejím sepnutí nedochází k primárnímu ohřevu nádob ale přímo k varu pokrmu v nádobě. Tím splňuje tento druh VD vysoké požadavky dnešní domácnosti na úsporu energie a času. Var na indukčních deskách je časově rychlejší než-li ve varných konvicích. Nedochází k ohřevu okolí plotny a tím je zajištěná bezpečnost před popálením.
Dalšími spotřebiči v kuchyni mohou být kávovary, vinotéky, parní trouby, ohřívací zásuvky, ...
Seznam partnerských značek: